Varaa tapaaminen
[email protected]
050 362 8100

Uuden Aikakauden Kilpailuetu

”T-mallin Fordin saa minkä värisenä tahansa, kunhan se on musta!” -Henry Ford

Uuden Aikakauden Kilpailuetu

Tässä ajassa on siirrytty tuotantolähtöisestä lähestymistavasta asiakaslähtöisyyteen ja kilpailu on pakottanut Fordinkin uudistamaan värikarttansa.

Joka alalla yrityksillä on valikoima erilaisia kilpailukeinoja ja jokainen yritys pyrkii löytämään sieltä jotain, jolla erottua muista. Jotain, jolla saada asiakkaat juuri omalle ovelleen. Ja kun se löytyy, sitä kutsutaan kilpailueduksi.

Aito kilpailuetu muodostuu vasta kun asiakas kokee sen itselleen ratkaisevan tärkeäksi.

Kilpailuetu muodostuu lopulta aina siellä asiakkaan päädyssä ja kun siellä tapahtuu muutoksia, tulee yrityksen olla hereillä. Muutokset saattavat koskea yksittäistä yritystä, toimialaa tai yhteiskuntaa. Tällä hetkellä tuskin löytyy toimialaa, joka voisi sanoa, että muutos ei koske heitä.

Elinkeinoelämän Keskusliitto EK ennakoi tuottavuuskasvun vauhdittuvan tekoälyn avulla. Mikäli suomalaisyritykset eivät osaa tai huomaa valjastaa teknologiaa kiinteäksi osaksi omaa strategiaa ja toimintaa, eivät ne tule pärjäämään kilpailussa.

71% yrityksistä aikoo kasvattaa investointejaan ohjelmistorobotiikkaan seuraavien 2-3 vuoden aikana.

Midpointedin teettämän tutkimuksen mukaan 71% yrityksistä aikoo kasvattaa investointejaan ohjelmistorobotiikkaan seuraavien 2-3 vuoden aikana. “Midpointedin tutkimus” Tämän valossa on lienee selvää, että teknologian kehittäminen tulee olemaan oleellinen tekijä yrityksen kilpailukyvyn säilyttämisessä.

Saavuttaakseen automaatioista kilpailuetua yrityksen täytyy kääntää katseensa asiakkaisiin. Mitä asiakas tarvitsee, mitä se haluaa ja mihin se on ollut tyytymätön? Näihin kysymyksiin vastaamalla tiedät mitä sinun pitää parantaa. Myös tuloslaskelmaa tarkastelemalla löytyy usein lisää pohdittavaa. Jos asiakkaallesi esimerkiksi on tärkeää toimituksen nopeus, täytyy yrityksen:

  • Automatisoida tilauskäsittely niin, että tilauksesi kulkee automaattisesti toiminnanohjausjärjestelmään ja tuotannolla on jatkuvasti reaaliaikainen tilauskanta käytössään.
  • Automatisoida tilausvahvistukset, niin että asiakas tietää välittömästi koska se voi odottaa tuotetta saapuvaksi.
  • Automatisoida logistiikka ja varastonhallinta
  • Automatisoida laskutus.

Viimeinen ei välttämättä kiinnosta asiakasta, mutta maailmalla matkaava raha ei kassaasi lämmitä.

-> Tämä on se tapa, miten alun perin tuottamattomana tukitoimintona pidetty prosessi muuttuu kilpailueduksi automaation avulla.

Asiansa osaava yhteistyökumppani osaa kertoa miten ja millä teknologioilla juuri sinun prosessisi voidaan automatisoida ja mitä mahdollisia muutoksia prosessiin kannattaa tehdä, jotta automaatio toimii mahdollisimman hyvin. Paras tietämys prosesseista ja asiakasta löytyy kuitenkin yrityksen sisältä, joten suosittelen käymään prosessit ja niiden pullonkaulat ihan ensimmäisenä itse läpi.

Säästöjä ja tehostusta tapahtuu usein jo ihan siinä kun selkeyttää prosessia ja siivoaa siltä vuosikymmenten saatossa kertynyttä ylimääräistä kuonaa pois. Määritelty prosessi on myös helpompi automatisoitava.

— Heidi
 

Heidi Ruohola

20.12.2023